Wczytywanie strony...

  • #Technologia żywności i żywienie człowieka

Kształcenie na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka pozwala zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje personalne oraz społeczne rozumienia przemian zachodzących w składnikach żywności podczas przechowywania, w trakcie procesów produkcyjnych, przeprowadzania sensorycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej analizy żywności; rozumienia uwarunkowań bezpiecznej produkcji żywności, przeprowadzania toksykologicznej analizy żywności; projektowania technologicznego zakładów przemysłu spożywczego; rozumienia podstaw funkcjonowania układu pokarmowego; rozumienia zasad prawidłowego żywienia człowieka; wykorzystania surowców do produkcji żywności, wykorzystania metod utrwalenia żywności, doboru operacji oraz procesów  jednostkowych w technologii żywności; a także rozumienia i stosowania podstawowych zasad ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym oraz kreowania przedsiębiorczości osobistej.

Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka jest specjalistą w zakresie przechowywania, przetwarzania, utrwalania, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka. Potrafi zorganizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzić jej ekonomiczną kalkulację.

 

Studia pierwszego stopnia - inżynierskie, 7 semestrów, stacjonarne i niestacjonarne

Specjalności (stacjonarne):  biotechnologia żywności; technologia mięsa; technologia mleczarska; technologia produktów roślinnych; żywienie człowieka.

Specjalności (niestacjonarne): bez specjalności

Studia drugiego stopnia - magisterskie, 3 semestry, stacjonarne i niestacjonarne

Specjalności (stacjonarne): inżynieria przetwórstwa żywności; technologia żywności; żywienie człowieka

Specjalności (niestacjonarne): technologia żywności; żywienie człowieka.

Oferta w języku angielskim: Studia drugiego stopnia, stacjonarne - inżynieria żywności - studia prowadzone w kooperacji z Uniwersytetem w Offenburgu 

  • TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Kryteria kwalifikacji przewidują konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości. Na poziomie podstawowym ilość % uzyskana na świadectwie dojrzałości jest równa ilości punktów w kwalifikacji, wyniki z poziomu rozszerzonego lub dwujęzycznego do kwalifikacji mnożone są przez 2. Kandydatowi na studia do obliczenia sumy % punktów uwzględnia się 0 (zero) % punktów z danego przedmiotu - jeżeli egzamin z tego przedmiotu złożony został na poziomie poniżej 30% punktów lub kandydat nie spełnia kryteriów, tj. przedmiot nie występuje na świadectwie dojrzałości. Kandydat samodzielnie wskazuje w systemie Internetowej rejestracji Kandydatów (IRK) przedmioty kwalifikacyjne (egzaminy) oraz poziom egzaminu (podstawowy, rozszerzony, dwujęzyczny), na podstawie których przeprowadzona będzie kwalifikacja na studia.

 

Uwzględniane przedmioty (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych poniżej)

1. Biologia

2. Chemia

3. Fizyka i astronomia

4. Geografia

5. Język obcy nowożytny (jeden język, do wyboru przez kandydata)

6. Język polski

7. Matematyka

 

 


Wydział:

 

Nazwa:

Wydział Nauki o Żywności

 

Adres:

Pl. Cieszyński 1, 10-726 Olsztyn

Numery telefonów

do kontaktów z kandydatami:

Tel. 89 523 49 83; 89 523 97 10; 89 523 34 01

 

E-mail

do kontaktów z kandydatami:

wnz@uwm.edu.pl

 

strona internetowa i facebook:

www.uwm.edu.pl/wnz

www.facebook.com/Wydział-Nauki-o-Żywności-UWM-Olsztyn

 

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

Misją Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie jest wszechstronna działalność na rzecz rozwoju kształcenia wysokiej jakości absolwentów i kadr naukowych, realizacji badań naukowych dostosowanych do potrzeb gospodarki regionu i kraju oraz wzbogacania kultury narodowej.

 

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie zastrzega sobie prawo wprowadzenia bez uprzedzenia zmian danych zawartych na niniejszej stronie. Wszelkie informacje umieszczone na stronie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.

Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies. Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.