- Odkryj UWM
Wsparcie i rozwój studentów
RADIO UWMFM
Poznaj UWM
- Studia podyplomowe
- Co? Jak? Kiedy?
CO?
Kiedy?
Nie czekaj! Wybierz UWM
Wczytywanie strony...
Forma studiów podyplomowych: niestacjonarne Czas trwania: 2 semestry
Rolnictwa i Leśnictwa
259 godzin, 31 punkty ECTS, 2 semestry
Głównym celem studiów jest uzupełnienie wiedzy, umiejętności i kompetencji osób pracujących w różnych sektorach ogrodnictwa i rolnictwa, w głównej mierze zajmujących się uprawą, pielęgnacją, zagospodarowaniem roślin oraz surowców leczniczych, dietetycznych i kosmetycznych a także pozyskiwaniem ich ze stanowisk naturalnych.
Studia podyplomowe pozwalają na poszerzenie, doskonalenie wiedzy i umiejętności osób pracujących w rolnictwie oraz w ogrodnictwie, zajmujących się uprawą, zbieraniem i przetwarzanie roślin, a także surowców zielarskich. Absolwent posiada wiedzę z zakresu przygotowania stanowiska, technologii uprawy roślin leczniczych, dietetycznych, przyprawowych i kosmetycznych, ich chorób, szkodników oraz zna podstawowe zasady ich ochrony. Potrafi również założyć plantację oraz pozyskiwać tego typu rośliny ze stanowisk naturalnych. Posiada wiedzę i umiejętności z zakresu zagospodarowania roślin i ich części użytkowych. Przedmioty realizowane w trakcie zajęć: Farmakognozja; Zioła, rośliny lecznicze, dietetyczne i kosmetyczne; Uprawa roślin ozdobnych o walorach leczniczych i kosmetycznych; Szkodniki roślin leczniczych i przyprawowych; Lecznicze i kosmetyczne rośliny warzywne różnych stref klimatycznych; Choroby roślin leczniczych i przyprawowych; Owocodajne rośliny dziko rosnące w fitoterapii; Nowoczesne metody i techniki w analizie roślin; Fitochemia roślin leczniczych i trujących; Chemia kosmetyków, suplementów diety i leków ziołowych; Toksyny i toksykologia roślin i grzybów; Ochrona roślin zielarskich; Mechanizacja upraw zielarskich; Agrobiznes; Zioła w żywieniu zwierząt; Towaroznawstwo surowców leczniczych, przyprawowych i kosmetycznych; Technologie uprawy roślin leczniczych, przyprawowych i kosmetycznych Grzyby jadalne i lecznicze; Podstawy receptury zielarskiej i kosmetycznej; Technologie przetwarzania i przechowywania roślin leczniczych, przyprawowych i kosmetycznych; Marketing wyrobów zielarskich.
Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów (inżynierskich, licencjackich lub magisterskich) zalogowanie się w systemie IRK (https://irk2.uwm.edu.pl/podyplomowe) i wypełnienie danych oraz złożenie przez kandydata w sekretariacie studiów następujących dokumentów:
• podanie o przyjęcie na studia podyplomowe (zgodnie z IRK),
• kwestionariusz osobowy (zgodnie z IRK),
• odpis dyplomu ukończenia studiów,
• jedna fotografia 37/52 mm podpisana na odwrocie,
• potwierdzona kserokopia dowodu osobistego
4000 PLN
Zjazdy realizowane w systemie niestacjonarnym (10-12. zjazdów), w sobotę i niedzielę. Na każdym zjeździe jest realizowanych ok. 22 godzin dydaktycznych. Częstotliwość zjazdów: średnio co dwa - cztery tygodnie.
uzyskanie zaliczenia z wszystkich przedmiotów realizowanych w zakresie studiów.
Zgłoszenia wraz z niezbędnymi dokumentami proszę kierować na adres: Katedra Ogrodnictwa UWM w Olsztynie, 10-957 Olsztyn ul. Prawocheńskiego 21, pokój 2. tel. 89 523 34 50/ 604849954
dr hab. Joanna Majkowska-Gadomska
Katedra Ogrodnictwa UWM w Olsztynie, 10-957 Olsztyn ul. Prawocheńskiego 21, pokój 2. tel. 89 523 34 50/ 60484995
Misją Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie jest wszechstronna działalność na rzecz rozwoju kształcenia wysokiej jakości absolwentów i kadr naukowych, realizacji badań naukowych dostosowanych do potrzeb gospodarki regionu i kraju oraz wzbogacania kultury narodowej.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie zastrzega sobie prawo wprowadzenia bez uprzedzenia zmian danych zawartych na niniejszej stronie. Wszelkie informacje umieszczone na stronie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies. Odwiedzając naszą stronę bez dokonania zmian ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu.