PORTAL REKRUTACYJNY

Dietetyka

6 semestrów
licencjackie
0 testów
stacjonarne

Zdobądź wiedzę o podstawach prawidłowego żywienia osób zdrowych i chorych oraz o technologii przygotowywania potraw. Dowiedz się, jak funkcjonuje organizm człowieka i naucz się, jak dzięki prawidłowemu żywieniu zapobiegać chorobom lub leczyć te nabyte. Podczas studiów opanujesz umiejętność układania i planowania posiłków z uwzględnieniem wieku, dolegliwości, stanu fizycznego czy aktywności człowieka. Dodatkowo nauczysz się z empatią rozmawiać ze swoimi podopiecznymi i wspierać ich w drodze po swoje zdrowie. Pod okiem doświadczonej kadry przygotujesz się do organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego, a także kontrolowania jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCAP).

Dietetyka na UWM – i co dalej?

Po ukończeniu dietetyki możesz pracować w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
  • zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia,
  • placówkach poradnictwa żywieniowego,
  • organizacjach konsumenckich,
  • domach pomocy społecznej.

Zasady kwalifikacji