Rolnictwo ekologiczne Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
Forma studiów podyplomowych: niestacjonarne Czas trwania: 2 semestry
Wydział Rolnictwa i Leśnictwa
247 godzin, 30,2 pkt. ECTS, 2 semestry
Ukończenie studiów podyplomowych pozwoli prowadzącemu gospodarstwo rolne sprostać wymogom dotyczącym kwalifikacji zawodowych rolniczych, jakie stawiane są beneficjentom ubiegającym się o pomoc finansową z działań „Premie dla młodych rolników” i „Modernizacja gospodarstw rolnych” itp. Zdobyta wiedza pozwoli słuchaczowi na poznanie zasad i metod produkcji rolniczej, nadzoru jakościowego, marketingu i sprzedaży produktów rolniczych - ekologicznych oraz wpływu rolnictwa ekologicznego na środowisko. Absolwent będzie też przygotowany do przystąpienia do egzaminu pozwalającego zdobyć uprawnienia do pełnienia funkcji inspektora rolnictwa ekologicznego.
Absolwent studiów podyplomowych „Rolnictwo ekologiczne” ma przygotowanie do podjęcia pracy w administracji, usługach oraz doradztwie rolniczym i ogrodniczym w zakresie rolnictwa ekologicznego. Zna wymogi prawne regulujące produkcję ekologiczną. Będzie przygotowany do przystąpienia do egzaminu w celu nabycia uprawnień do pełnienia funkcji inspektora rolnictwa ekologicznego. Absolwent studiów podyplomowych ,,Rolnictwo ekologiczne” jest specjalistą w zakresie ekologicznej produkcji rolniczej i ogrodniczej wpisanym do zbioru zawodów zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 roku w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (Dz. U. z dnia 28 sierpnia 2014 r. poz. 1145) pod symbolami: „2132 Specjaliści w zakresie rolnictwa, leśnictwa i pokrewni”. Posiada on praktyczne przygotowanie do zorganizowania od podstaw oraz samodzielnego prowadzenia gospodarstwa według zasad systemu ekologicznego, zarówno na poziomie produkcji jak i dystrybucji wytworzonych w nich produktów. Potrafi wykorzystać najnowsze osiągnięcia techniki i agrotechnologii w celu zwiększenie intensywności gospodarstwa ekologicznego. Wie jak gospodarowanie wg zasad rolnictwa ekologicznego wpływa na równowagę w środowisku naturalnym, jakość wytworzonych surowców roślinnych oraz kondycję i zdrowie ludzi i zwierząt. Posiada podstawowy zasób wiedzy na temat przetwórstwa surowców ekologicznych.
Warunkiem zakwalifikowania na studia jest ukończenie studiów wyższych dowolnej specjalności na poziomie (licencjat, studia inżynierskie lub magisterskie). Aby uczestniczyć w procesie rekrutacyjnym należy dostarczyć wydrukowane z systemu IRK (Internetowej Rejestracji Kandydatów) podanie o przyjęcie na studia podyplomowe, a także odpis dyplomu ukończonych studiów wyższych.
3 800 PLN
Studia trwają 2 semestry, zjazdy tylko w sobota-niedziela, co około 2-3 tygodnie (w sumie 12 zjazdów, 247 godzin). Zajęcia realizowane są w soboty do wieczora, a w niedziele do 14-15tej.
- obecność na co najmniej 2/3 realizowanych godzin, odrębnie z każdego przedmiotu;
- uzyskanie w określonych terminach wszystkich zaliczeń (w tym wykonanych projektów) z przedmiotów objętych planem studiów;
- dokonanie w określonych terminach pełnej odpłatności za studia;
Studia podyplomowe są uruchamiane w przypadku zebrania pełnej grupy słuchaczy
dr hab. inż. Arkadiusz Stępień
dr inż. Kinga Treder
Wyczerpujących informacje udzielają: Arkadiusz Stępień: tel. 89 523 32 66 email: arkadiusz.stepien@uwm.edu.pl, Kinga Treder tel. 89 523 35 94; 89 523 48 27; adres: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Katedra Agroekosystemów, Pl. Łódzki 3 p. 228, 10-718 Olsztyn (z dopiskiem Studia podyplomowe w zakresie „Rolnictwo ekologiczne”)