Studia te będą miały charakter dokształcający. Są adresowane do osób o różnym profilu wykształcenia formalnego, w tym osób zainteresowanych zagadnieniami z zakresu żywienia i dietetyki i ich wykorzystaniem na własne potrzeby oraz osób planujących związanie swojej kariery zawodowej z prowadzeniem edukacji żywieniowej, udzielaniem porad żywieniowych, planowaniem i organizacją żywienia zbiorowego, nadzorem nad zakładami żywienia zbiorowego, świadczeniem usług żywieniowo-dietetycznych i prowadzeniem związanej z tym działalności gospodarczej, nadzorem nad osobami/rodzinami wymagającymi wsparcia w ramach opieki społecznej lub pielęgniarskiej oraz osoby posiadające kwalifikacje pedagogiczne do pracy w zawodzie nauczyciela udoskonalą wiedzę z zakresu żywienia człowieka i podstaw dietetyki.
Absolwent studiów podyplomowych zdobędzie specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Nabyta wiedza pozwoli absolwentowi na prowadzenia edukacji żywieniowej różnych grup populacyjnych z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi informacyjno-komunikacyjnych, prowadzenia indywidualnego i grupowego poradnictwa żywieniowego, planowania żywienia i nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego oferującymi posiłki dla ludzi zdrowych i chorych, prowadzenia działalności gospodarczej związanej z usługami żywieniowo-dietetycznymi.
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia o różnym profilu wykształcenia formalnego, a w szczególności do absolwentów po kierunkach studiów związanych z żywnością i żywieniem, towaroznawstwem żywności, przemysłem spożywczym, naukami biologicznymi, opieką społeczną, medycyną, zdrowiem publicznym i innymi kierunkami pokrewnymi związanymi ze zdrowiem człowieka. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:
Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do uiszczenia opłaty za studia (jednorazowo lub w ratach), zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.
7 500 PLN
Zjazdy realizowane w systemie niestacjonarnym (20 zjazdów – sobota i niedziela), hybrydowo (15 godzin w trybie zdalnym z ogólnej liczby 362 godzin; 347 godzin w trybie stacjonarnym). Na każdym zjeździe realizowanych będzie ok. 18 godzin dydaktycznych. Częstotliwość zjazdów: średnio co trzy tygodnie.
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych będzie zaliczenie egzaminów, zaliczenie na ocenę lub zaliczenie bez oceny przedmiotów ujętych w planie studiów. Absolwent otrzyma świadectwo ukończenia studiów podyplomowych „Żywienie człowieka i dietetyka” po uzyskaniu pozytywnej oceny końcowej, obliczanej jako średnia arytmetyczna z ocen uzyskanych z egzaminów i zaliczeń poszczególnych przedmiotów. Ponadto należy mieć uregulowaną opłatę za czesne.
W zajęciach organizowanych w trybie zdalnym będą wykorzystane: platforma MOODLE, MS TEAMS i SKYPE dostępne bezpłatnie dla studentów/słuchaczy i pracowników UWM w Olsztynie.