Nabycie, uzupełnienie i pogłębienie kwalifikacji zawodowych z zakresu zarządzania produkcją z elementami technologii mleczarskiej, inżynierii mleczarskiej oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Adresaci: szczebel kierowniczy zakładów przetwórstwa mleka (kierownicy/dyrektorzy produkcji, kierownicy zmianowi, technolodzy/główni, technolodzy, serowarzy, kierownicy kontroli jakości/bezpieczeństwa żywności, główni mechanicy, kierownicy ds. skupu/zaopatrzenia, kierownicy transportu, kierownicy laboratoriów zakładowych, kierownicy magazynów, kierownicy ds. rozwoju produktu, lekarze weterynarii nadzorujący zakłady mleczarskie, operatorzy maszyn/urządzeń, nauczyciele prowadzący zajęcia z zakresu przetwórstwa mleka, prezesi i członkowie zarządu, właściciele zakładów przetwórstwa mleka).
Absolwenci nabywają pogłębioną wiedzę i umiejętności dotyczące planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych w przemyśle mleczarskim, w kontekście inżynierskim, technologicznym, higienicznym, jakościowym i menedżerskim. Absolwenci są gotowi do pełnienia funkcji liderów zarówno w zakresie kierowania zespołem produkcyjnym w zakładach przetwórstwa mleka, jak i w kontaktach społecznych, a także są gotowi do krytycznej weryfikacji kluczowych obszarów zarządzania produkcją w przemyśle mleczarskim oraz kreatywnego poszukiwania sposobów rozwiązywania problemów związanych z realizacją wybranych procesów zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem żywności oraz przetwórstwa mleka. Nabyta wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne umożliwiają pogłębienie kwalifikacji zawodowych niezbędnych do realizacji i doskonalenia zadań na stanowiskach kierownika zmianowego, technologa oraz kierownika produkcji we wszystkich rodzajach zakładów przetwórstwa mleka. Wiedza i umiejętności nabyte podczas studiów podyplomowych umożliwiają absolwentom ciągłe doskonalenie skuteczności bieżących działań realizowanych na zajmowanych stanowiskach lub w przyszłej pracy, a także zwiększają potencjał kompetencyjny na krajowym rynku pracy.
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia. W pierwszej kolejności na studia będą przyjmowani pracownicy zakładów przetwórstwa mleka oraz absolwenci specjalności mleczarskiej uczelni wyższych. Studia mogą być podejmowane także przez pracowników innych rodzajów zakładów przetwórstwa żywności, a także absolwenci innych specjalności. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:
Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do dokonania jednorazowej lub ratalnej odpłatności za studia, zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.
4 400 PLN
Zjazdy realizowane w systemie niestacjonarnym (10 zjazdów, sobota i niedziela), hybrydowo (84 godzin zdalnych i 126 godzin stacjonarnych). Na każdym zjeździe realizowanych jest ok. 21 godzin dydaktycznych. Częstotliwość zjazdów: średnio co cztery tygodnie.
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych będzie zaliczenie na ocenę lub zaliczenie bez oceny przedmiotów ujętych w planie studiów. Absolwent otrzyma świadectwo ukończenia studiów podyplomowych „Zarządzanie produkcją w przemyśle mleczarskim” po uzyskaniu pozytywnej oceny końcowej, obliczanej jako średnia arytmetyczna z ocen uzyskanych z zaliczeń poszczególnych przedmiotów. Formy zaliczenia będą realizowane zgodnie z wykazem zawartym w Planie studiów podyplomowych opisem w punkcie 8. niniejszej charakterystyki ogólnej studiów podyplomowych.
Zajęcia zdalne odbywają się przy użyciu komunikatora Skype oraz Moodle. Absolwenci uzyskują dodatkowe certyfikaty związane z realizacją niektórych przedmiotów nauczania.