Studia podyplomowe mają na celu kształcenie kadry doradczej w zakresie zagadnień związanych z prowadzeniem przetwórstwa rolno-spożywczego żywności w gospodarstwie rolnym, które pozwala zwiększyć konkurencyjność gospodarstw rolnych, poprzez ofertę produktów innych niż produkt masowy.
Studia skierowane są do:
Studia realizowane w ramach zadania: „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Studia Podyplomowe współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach poddziałania 2.3 „Wsparcie dla szkolenia doradców” w ramach działania „Usługi doradcze, usługi z zakresu zarządzania gospodarstwem rolnym i usługi z zakresu zastępstw” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Absolwent studiów podyplomowych z zakresu „Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym” ma wiedzę z zakresu właściwości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także technik, metod i narzędzi oraz technologii stosowanych w procesach przetwarzania żywności. Ma świadomość przemian fizyko-chemicznych i biochemicznych zachodzących podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania surowców i produktów żywnościowych. Zna metody utrwalania i przetwarzania żywności oraz ich wpływ na trwałość i bezpieczeństwo żywności. Identyfikuje zagrożenia pochodzenia chemicznego, biologicznego i fizycznego podczas wytwarzania, przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych. Zna normy i zasady racjonalnego żywienia różnych grup ludności oraz skutki niewłaściwego odżywiania. Przestrzega zasad dotyczących zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, zasad z zakresu ekonomii, organizacji, zarządzania i marketingu, a także norm prawnych w zakresie produkcji żywności. Absolwent potrafi dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki, technologie i materiały do produkcji i utrwalania żywności. Analizuje zagrożenia i wskazuje krytyczne punkty kontrolne w wybranym procesie produkcyjnym, a także opracowuje dokumentację systemu zarządzania jakością według wybranych systemów GLOBAL G.A.P. GMP/GHP oraz HACCP (zgodnie z uzyskanym certyfikatem).
a) uprawnienia, działania lub zadania, które potrafi wykonać:
Absolwent studiów podyplomowych uzyskuje certyfikat „audytora wewnętrznego” co najmniej dla GLOBAL G.A.P i HACCAP, potrafi świadczyć usługi doradcze w zakresie organizacji produkcji i przetwórstwa rolno-spożywczego w małej skali, zgodnie z międzynarodowymi standardami.
b) możliwości wykorzystania kwalifikacji:
Ukończenie studiów podyplomowych zwiększa możliwość zatrudnienia w firmach doradczych wdrażających standardy dla rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego w małej skali oraz w organizacjach producentów bezpośrednio przy nadzorze nad produkcją rolną.
Wymagane dokumenty:
Miejsce składania dokumentów i dane do kontaktu dla kandydatów:
Dziekanat Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa pokój 07, natalia.plona@uwm.edu.pl, tel. 89 523-32-80,
Zasady przeprowadzenia rekrutacji:
a) podmioty publiczne – doradcy z sektora publicznego muszą zostać wskazani przez kierownictwa publicznych podmiotów doradczych (ODR i IR), w przypadku zgłoszenia większej liczby uczestników niż przewiduje zamówienie, wykonawca zwróci się do kierownictwa tych jednostek z prośbą o wskazanie osób, które powinny zostać wpisane na listę uczestników studiów podyplomowych,
b) podmioty prywatne – czyli doradcy zatrudnieni w prywatnych podmiotach doradczych lub osoby prowadzące działalność w zakresie doradztwa rolniczego w ramach samozatrudnienia o wpisaniu na listę słuchaczy studiów podyplomowych decydować będzie kolejność wpływu zgłoszeń.
Zajęcia dla słuchaczy są bezpłatne, organizator zapewnia zakwaterowanie, wyżywienie oraz zwrot kosztów dojazdu.
Planowane terminy zjazdów: