Nabycie, uzupełnienie i pogłębienie kwalifikacji zawodowych z zakresu zarządzania produkcją i procesami z elementami technologii żywności, inżynierii przemysłu spożywczego, inżynierii jakości oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Adresaci: szczebel kierowniczy zakładów produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (kierownicy/dyrektorzy produkcji, kierownicy zmianowi, technolodzy/główni, technolodzy, kierownicy kontroli jakości/bezpieczeństwa żywności, główni mechanicy, kierownicy ds. skupu/zaopatrzenia, kierownicy transportu, kierownicy laboratoriów zakładowych, kierownicy magazynów, kierownicy ds. rozwoju produktu, pracownicy nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego nad produkcją żywności, operatorzy maszyn/urządzeń, nauczyciele prowadzący zajęcia z zakresu przetwórstwa roślinnego i mięsnego, prezesi i członkowie zarządu, właściciele zakładów przetwórstwa żywności).
Absolwenci nabywają pogłębioną wiedzę i umiejętności dotyczące stosowania nowych technologii, planowania, projektowania, wdrażania, realizacji i doskonalenia procesów produkcyjnych w przemyśle spożywczym, w kontekście inżynierskim, technologicznym, sanitarno-weterynaryjnym, jakościowym i menedżerskim. Absolwenci są gotowi do pełnienia funkcji liderów zarówno w zakresie kierowania zespołem produkcyjnym w zakładach produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ponadto są gotowi do współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym, a także do krytycznej weryfikacji kluczowych obszarów zarządzania produkcją i procesami w przemyśle spożywczym oraz kreatywnego poszukiwania sposobów rozwiązywania problemów związanych z realizacją wybranych procesów produkcji, zarządzania produkcją, jakością i bezpieczeństwem żywności. Nabyta wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne umożliwiają pogłębienie kwalifikacji zawodowych niezbędnych do realizacji i doskonalenia zadań na stanowiskach kierownika zmianowego, technologa oraz kierownika produkcji głównie w zakładach przemysłu owocowo-warzywnego, zbożowo-młynarskiego, mięsnego, drobiarskiego oraz rybnego. Wiedza i umiejętności nabyte podczas studiów podyplomowych umożliwiają absolwentom ciągłe doskonalenie skuteczności bieżących działań realizowanych na zajmowanych stanowiskach lub w przyszłej pracy, a także zwiększają potencjał kompetencyjny na krajowym rynku pracy.
Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia podyplomowe jest ukończenie przez kandydata studiów wyższych, co najmniej I stopnia. W pierwszej kolejności na studia będą przyjmowani pracownicy zakładów produkcji żywności oraz absolwenci specjalności technologii żywności uczelni wyższych. Studia mogą być podejmowane także przez absolwentów innych kierunków i specjalności. W przypadku większej liczby kandydatów na studia, decyduje kolejność zgłoszeń. Kandydaci na studia podyplomowe składają następujące dokumenty:
Osoby zakwalifikowane na studia będą zobowiązane do dokonania jednorazowej lub ratalnej odpłatności za studia, zgodnie z indywidualnymi umowami zawieranymi z każdym uczestnikiem studiów podyplomowych.
4 500 PLN
Zjazdy realizowane w systemie niestacjonarnym (10 zjazdów, sobota i niedziela), hybrydowo (22 godziny zdalne i 193 godziny stacjonarne). Częstotliwość zjazdów: średnio, co cztery tygodnie.
Warunkiem uzyskania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych będzie zaliczenie na ocenę lub zaliczenie bez oceny przedmiotów ujętych w planie studiów. Absolwent otrzyma świadectwo ukończenia studiów podyplomowych „Zarządzanie produkcją i procesami w przemyśle spożywczym” po uzyskaniu pozytywnej oceny końcowej, obliczanej jako średnia arytmetyczna z ocen uzyskanych z zaliczeń poszczególnych przedmiotów. Formy zaliczenia będą realizowane zgodnie z wykazem zawartym w planie studiów podyplomowych.
Zajęcia zdalne odbywają się przy użyciu komunikatora Moodle i/lub MS Teams. Absolwenci uzyskują dodatkowe certyfikaty związane z realizacją niektórych przedmiotów nauczania.