To unikatowy kierunek przygotowujący do pracy w sektorach związanych z produkcją organizmów wodnych i bezpieczeństwem żywności, zrównoważoną gospodarką zasobami naturalnymi wód oraz ochroną środowiska i bioróżnorodności. Studia magisterskie obejmują kształcenie specjalistyczne w obszarze ichtiologii oraz hodowli ryb i organizmów wodnych. Kończąc studia na tym kierunku masz możliwość uzyskania dodatkowych uprawnień np. sternika łodzi motorowych, kierownika grupy połowowej, operatora dronów. Na kierunku realizowany jest Projekt pt. „Edu-fish – program edukacyjno-promocyjny w zakresie rybactwa” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach którego studenci wspierani są stypendiami oraz atrakcyjnymi benefitami.
Biogospodarka rybacka na UWM – i co dalej?
Po ukończeniu kierunku biogospodarka rybacka możesz pracować:
- w instytucjach administracji państwowej i samorządowej zajmujących się gospodarką rybacką, zarządzaniem dorzeczami, doradztwem rolniczym;
- w organach zajmujących się ochroną środowiska i bioróżnorodności (regionalne dyrekcje ochrony środowiska, parki narodowe, krajobrazowe i rezerwaty przyrody oraz referaty ochrony środowiska);
- jako manager/ichtiolog nadzorujący i koordynujący pracę farm, łowisk specjalnych, ośrodków zarybieniowych i wylęgarni ryb, a także zarządzający gospodarką rybacko-wędkarską na wodach otwartych;
- jako właściciel/dzierżawca/użytkownik gospodarstwa rybackiego dowolnego typu (jeziorowe, stawowe, akwakulturowe);
- jako przedstawiciel firm produkujących i sprzedających pasze, sprzęt do odłowówi przetwórstwa ryb, przedsiębiorstw importujących i eksportujących ryby oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.