Marzysz o zostaniu mistrzem w sztuce kulinarnej? Zacznij od studiów! Naucz się, jak komponować dania w tradycyjnej i supernowoczesnej odsłonie, z dbałością o detale, takie jak: odpowiedni surowiec, techniki kulinarne czy prezentacja dania na talerzu. Podczas studiów nauczysz się oceny towaroznawczej surowców, umiejętnego przyrządzania potraw ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, a nawet prowadzenia zakładu gastronomicznego, zarówno od strony technologicznej, ekonomicznej, jak i organizacyjno-prawnej. Dowiesz się, jak planować racjonalne żywienie różnych grup ludności, rozpoznawać czynniki ryzyka chorób dietozależnych i zapobiegać tym chorobom. Zostań mistrzem nie tylko w swojej kuchni, ale w branży HoReCa!
Gastronomia i sztuka kulinarna na UWM – i co dalej?
Po ukończeniu gastronomii i sztuki kulinarnej możesz pracować jako:
- profesjonalny kucharz,
- szef kuchni,
- właściciel restauracji,
- profesjonalny cukiernik,
- właściciel kawiarni,
- menedżer restauracji,
- menedżer kawiarni.
Zasady kwalifikacji
Przedmioty objęte postępowaniem kwalifikacyjnym:
- Biologia
- Chemia
- Fizyka
- Język obcy nowożytny (jeden język, do wyboru przez kandydata)
- Historia
- Geografia
- Matematyka
Należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych powyżej.
Przedmioty objęte postępowaniem kwalifikacyjnym:
- Chemia albo fizyka albo matematyka
- Fizyka albo chemia
- Język obcy nowożytny
Przedmioty objęte postępowaniem kwalifikacyjnym:
- Biologia
- Chemia
- Fizyka
- Język obcy nowożytny (jeden język, do wyboru przez kandydata)
- Historia
- Geografia
- Matematyka
Należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych powyżej.
Punktacji przedmiotowej ze świadectwa dojrzałości w skali nieporównywalnej do zamieszczonych w zasadach matury zagranicznej, nie przelicza się. Oznacza to, że kandydat nie może być bezpośrednio kwalifikowany w konkursie świadectw dojrzałości, lecz: w ramach rekrutacji jednoczęściowej obejmującej konkurs świadectw dojrzałości – zobowiązany jest przystąpić do egzaminu wstępnego ustnego z dwóch przedmiotów: biologia i (chemia albo matematyka).