To 1,5-roczne studia, po których uzyskasz tytuł magistra inżyniera. Podczas nauki poznasz sposoby opracowywania receptury oraz produkcji dowolnego rodzaju żywności spełniającej oczekiwania konsumenta i mającej pozytywny wpływ na jego organizm. Dowiesz się, jak kontrolować i prowadzić procesy technologiczne w zakładach przetwórczych, a po ukończeniu studiów zajmiesz stanowisko inżynierskie lub kierownicze w wybranym przez Ciebie przedsiębiorstwie lub w innych jednostkach łańcucha żywnościowego. Na studiach drugiego stopnia możesz wybrać jeden z zakresów kształcenia: technologia żywności, inżynieria przetwórstwa żywności, żywienie człowieka lub food engineering (studia w j. angielskim).
Zakresy na studiach stacjonarnych:
- technologia żywności
- żywienie człowieka
- inżynieria żywności (oferta w języku angielskim)
Zakresy na studiach niestacjonarnych:
- technologia żywności i żywienie człowieka
- menedżer produktów żywnościowych
Technologia żywności i żywienie człowieka drugiego stopnia na UWM – i co dalej?
Po ukończeniu technologii żywności i żywienia człowieka drugiego stopnia możesz pracować:
- na stanowiskach inżynierskich oraz kierowniczych, jako menedżer ds. rozwoju produktu,
- jako pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego.
- w zakładach przemysłu spożywczego tj. mleczarnie, zakłady mięsne, zakłady przetwórstwa roślinnego.